Wednesday, February 20, 2013

~Ikan Pekasam~

Aku antara insan yg paling suka dengan menu ini...
Bila teringat atau terfikir sj pun dah kecur liur...
Ikan Pekasam
 
Ni dia ikan pekasam goreng!!!

Wahh.....tgk gambar pun air liur aku seakan ingin meleleh..
Apakah maksudnya aku perlu belajar buat ikan pekasam pulak kat Kapit ni?
Aku mmg penah belajar dgn arwah mak aku dulu tp aku xpenah la buat sendiri.
Agak2 kalo buat ni menjadi ke tidak??
Nak balik Kedah lambat lagi nak makan benda alah ni.

Ni dia aku ada terjumpa resepi ikan pekasam..
hahaha...nk buat ikan pekasam pun kena cari kat intenet..teruk sungguh la kan??

Bahan-bahan ( goreng bila perlu )

  • 10 ekor ikan talapia @ ikan lain - disiang & dibasuh bersih.
  • 10 sudu kecil garam & 13 keping asam keping/asam gelugur.
  • 1 cawan beras, dibasuh, digoreng tanpa minyak hingga perang & dimesin jgn halus sangat.

Cara-cara

  1. sapu setiap ekor ikan dgn sesudu kecil garam rata2.lpastu tepek @ lumur setiap ikan dgn beras hancur td.
  2. sediakan 1 bekas bertutup, tabur 3 kpg asam keping.susun 3 ekor ikan diatasnya. tabur 3 kpg asam keping lagi atas ikan, susun ikan lagi.buat selang seli hingga habis.
  3. tutup rapat bekas supaya tidak dihinggapi lalat & bertelur di tepinyer.(telo tu la yg akn jd ulat/larva). tutup la dgn tudung saji misalnya.. setelah 5 hari baru masukkan peti sejuk. boleh lah digoreng bila diperlukan.

haha..tu dia!! Harus dah aku ni dah "Homesick" sesangat nih..
Bila nak pulangkan diri ke Kedah ekk?
Aku rindu nak makan ikan pekasam ni...
Kat Kapit xda pulak..
Tanya org2 pun depa xreti buat..
Kesian kat aku kann???

Kalo kat tempat aku di kampung sana nun depa guna ikan lampam yang banyak tulang tu.
Opkos la aku xpenah buat pun.
Aku hulur RM$ ja..Made in Kedai Hj Asri ja..kehkehkeh!!
Aku tgk resepi tu guna ikan talapia.
Sini bukan xda ikan talapia..ada tp....hmmmmm
No komen..heheh!

Ok lah cukup sampai d sini..waktu rehat dah tamat bererti waktu kerja aku bermula.
Bz kan diri sy...hihi
Bye uols..see u next entry lor.....!






No comments:

Post a Comment